• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÉ ROZMARÝNOVÉ BRAMBORY

12 brambor, uvařit ve slupce
1 lžička rozmarýnu
1 lžíce sádla
pepř
sůl

Brambory nechat vychladnout, oloupat nakrájet na plátky silné cca 2 cm.
Plech potřít sádlem, plátky brambor urovnat na plech, opepřit, posypat rozmarýnem.
Plech dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 15 minut.
Plech vyjmout z trouby, brambory osolit.

Vytisknout

TĚSTO PLNĚNÉ ZELÍM

60 dkg hladké mouky
3 vejce do těsta
1 vejce na potření, rozmíchat
2,5 g kvasnic
10 g cukru
10 g másla
4 dcl mléka
1 cibule
1 balíček kyselého zelí, překrájet
½ lžičky kmínu
2 lžíce sádla
pepř
sůl

V kastrole rozehřát sádlo, přidat cibuli, 4 minuty smažit, míchat, přidat zelí, podlít vodou, dusit téměř do měkka, ochutit pepřem, solí.

Připravit kvásek: do misky dát 2 dcl vlažného mléka, cukr, 2 lžíce mouky, promíchat, zakrýt, dát na teplé místo na 20 minut kynout.
Do mísy dát mouku, změklé máslo, vejce, kvásek, sůl, promíchat, postupně přilévat mléko, zpracovat těsto.
Těsto rozválet na placku, vykrajovat větší kolečka, naplnit zelím, okraje těsta potřít vajíčkem, dobře spojit.
Naplněné kapsy naskládat na pekáč vymaštěný sádlem, těsto potřít vajíčkem, vložit do trouby rozehřáté na 170°C, péct, až těsto začne mírně žloutnout.

Vytisknout

HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY

2 housky, nakrájet na malé kostičky
100 g strouhanky
2 vejce
3 lžíce mléka
1 cibule, drobně nakrájet
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžíce másla na smažení housky
½ lžíce másla na smažení cibule
sůl

Na pánvi rozehřát ½ lžíce másla, přidat housku, osmažit.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, přidat cibuli, 2 minuty smažit, míchat.
Do mísy dát vejce, přidat mléko rozmíchat, přidat sůl, po částech strouhanku, míchat.
Přidat housku, cibuli, zelenou petržel, vypracovat těsto, případně zředit mlékem.
Udělat malé kulaté knedlíčky.
V hrnci přivést k varu osolenou vodu, vložit knedlíčky, vařit cca 4 minuty. Občas míchat.
Vhodné jako vložka do polévek, nebo jako příloha ke kuřecímu ragú.

Vytisknout

DOMÁCÍ NUDLE

500 g hrubé nebo polohrubé mouky
4 vejce
4 lžíce vody
špetka soli

Na vál prosít mouku.
Do mísy rozklepnout vejce, přidat vodu, sůl, rozmíchat, přidat část mouky, zpracovat řídké těsto.
Těsto z mísy nalít na mouku na vále, vypracovat tuhé, lesklé těsto,
Těsto rozdělit na 3 části, přikrýt utěrkou, nechat stát 30 minut.
Z každé části vyválet plát vysoký cca 2 mm.
Pláty rozložit na čisté utěrky, sušit asi 45 minut, občas obrátit, pláty nesmí příliš proschnou, aby se při krájení nelámaly.
Nakrájet na nudle široké cca 0,5 cm, dlouhé 5 cm, nebo podle potřeby, do polévky na tenké nudličky.
Nakrájené nudle dát na vál proschnout.

Vytisknout

HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY

2 housky, nakrájet na malé kostičky
100 g strouhanky
2 vejce
3 lžíce mléka
1 cibule, drobně nakrájet
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžíce másla na smažení housky
½ lžíce másla na smažení cibule
sůl

Na pánvi rozehřát ½ lžíce másla, přidat housku, osmažit.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, přidat cibuli, 2 minuty smažit, míchat.
Do mísy dát vejce, přidat mléko rozmíchat, přidat sůl, po částech strouhanku, míchat.
Přidat housku, cibuli, zelenou petržel, vypracovat těsto, případně zředit mlékem.
Udělat malé kulaté knedlíčky.
V hrnci přivést k varu osolenou vodu, vložit knedlíčky, vařit cca 4 minuty. Občas míchat.
Vhodné jako vložka do polévek, nebo jako příloha ke kuřecímu ragú.

Doporučujeme