Vytisknout

CIKÁNSKÁ PEČENĚ

1 kg vysokého roštěnce nebo nízkého boku
8 dkg špeku, nakrájet na špalíčky
1 lžíce sádla na smažení, nebo podle potřeby
1 dcl červeného vína (Frankovka)
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, nakrájet na špalíčky
1 petržel, nakrájet na špalíčky
1/8 celeru, nakrájet na špalíčky
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 kyselá okurka
5 zrnek pepře
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Maso protáhnout špekem, kořenovou zeleninou nakrájenou na špalíčky, kyselou okurkou, osolit, opepřit.
Maso svázat provázkem.
V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, přidat drobně krájenou mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř.
Přidat bílé víno, zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Z masa odstranit provázek, maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, omáčku podávat v omáčníku.
Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík, kynutý knedlík, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Frankovka.