Vytisknout

HOVĚZÍ NA HŘÍBKÁCH

1 kg květový šál (spodní část kýty – hovězí zadní)
8 středních hřibů, očistit, nakrájet na plátky
5 dkg špeku, nakrájet na klínky
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
5 zrnek pepře
1 lžíce hladké mouky
1 lžička kmínu
pepř
sůl

Maso prošpikovat, osolit, opepřit.
V pekáči na plotně rozpustit sádlo, přidat drobně krájený špek, přidat cibuli, smažit 4 minuty,
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř.
Podlít vývarem, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny, občas podlévat horkým vývarem a přelévat výpekem, v polovině doby pečení maso obrátit.
Na pánvi rozpustit máslo, přidat hříbky, zasypat kmínem, první 1 minutu hříbky nemíchat, pustily by vodu a neosmažily by se.
Hříbky smažit další 3 minuty, občas promíchat.
Upečené maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, přidat hříbky, provařit, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, omáčku dát do omáčníku.
Příloha: kynutý knedlík, bramborový knedlík, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Frankovka.