Vytisknout

DUŠENÁ JÁTRA SE SLANINOU

80 dkg jater
10 dkg špeku, nakrájet na klínky
4 dcl hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
1 dcl mléka
1 lžíce sádla, na smažení
½ lžíce hladké mouky
½ lžičky kmínu
1 dcl kysané smetany
pepř
sůl

Játra na 1 hodinu naložit do mléka, odblanit, prošpikovat.
V kastrole rozpustit sádlo, přidat cibuli, kmín, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit vývarem, promíchat.
Přidat játra, dusit cca 45 minut, pokud bude potřeba, občas podlévat dalším horkým vývarem.
Dušená játra vyjmout, dát na talíř, přikrýt alobalem.
Šťávu scedit do dalšího kastrolu, vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: kynutý knedlík.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.