Vytisknout

ZTRACENÁ VEJCE (pošírovaná vejce)

1 litr vody
1 lžička soli
0,5 dcl octa

Vodu nalít do menšího kastrolu, přivést k varu, přidat, sůl, ocet, promíchat.
Ve vodě lžící roztočit vír, do středu víru rozklepnout vejce, vidličkou přehrnout přes vejce bílek.
Vařit těsně pod bodem varu 3 minuty.
Vyjmout plochou dírkovanou naběračkou, vejce ihned vložit do studené vody.

Nebo
Vejce rozklepnout do naběračky, tu podržet nad vařící vodou, když vejce zbělá, ponořit naběračku do vody a uvolnit vejce. Vidličkou přehnout přes vejce bílek.

Ztracená vejce lze použít:
- do čistých vývarů (consommé)
- s bramborovou kaší, vejce pak sypat strouhaným křenem a strouhaným sýrem
- na topinky