• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ÚHOŘ SMAŽENÝ NA MÁSLE

1 úhoř, stáhnout kůži, očistit, opláchnout, osušit, nakrájet špalíky cca 7 cm
1 citrón
1½ lžíce hladké mouky
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
máslo na smažení
kmín
sůl

Porce úhoře osolit, posypat moukou, kmínem.
Na pánvi rozpustit máslo, porce osmažit.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře dát porci brambor, brambory přelít rozpuštěným máslem, posypat zelenou petrželí, na druhou polovinu talíře položit porce úhoře.
Na malý talířek položit citrón nakrájený na osminky.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr.

Vytisknout

ŠTIKA PEČENÁ NA MÁSLE

1 štika cca 1,5 kg, vykuchat, očistit, opláchnout, osušit
3 starší housky
máslo na pečení
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
2 citróny
kmín
sůl
alobal

Štiku vně i uvnitř posolit, vně i uvnitř pokapat citrónovou šťávou, naplnit houskami, aby držela tvar a v pekáči stála.
Do pekáče dát alobal, potřít máslem, osolit, posypat trochu kmínem, přidat rozehřáté máslo, přidat vodu nebo víno.
Pekáč dát do rozehřáté trouby na 180°C, péct 10 minut, pekáč zakrýt alobalem, péct 10 minut, pekáč odkrýt, péct ještě 5 minut, štiku občas přelévat výpekem.
Prezentace: štiku položit na mísu, obložit vařenými brambory, brambory přelít rozpuštěným máslem, posypat zelenou petrželí
Na malý talířek položit citrón nakrájený na osminky.
Víno: Ryzlink vlašský

Vytisknout

KAPR PEČENÝ NA ŠPEKU

1 kapr, očistit, rozdělit na porce
75 g špeku, nakrájet na tenké proužky, dát zmrazit
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté papriky
1 lžíce citrónové šťávy
1 citrón
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
máslo na smažení
kmín
sůl

Porce se bude péct nadvakrát (na dvě pánve), protože výpek bude použit jako základ pro šťávu a při pečení všech porcí v jedné várce by došlo k přepálení másla a šťáva by byla hořká.

Smíchat mouku s mletou paprikou.
Porce ryby protáhnout špekem, osolit, posypat směsí mouky a mleté papriky.
Na pánvi rozehřát máslo, vložit porce kapra, osmažit z obou stran. Smažit vždy 3 minuty na každé straně.
Porce kapra vyndat na talíř, výpek slít do jedné pánve, tu sundat z plotny, přidat lžíci másla, citrónovou šťávu, míchat, až se máslo rozpustí.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře dát porci brambor, posypat zelenou petrželí, na druhou polovinu talíře položit porci kapra, přelít šťávou z pánve.
Na malý talířek položit citrón nakrájený na osminky.
Víno: Veltlínské červené rané, jakostní.

Vytisknout

PSTRUH PEČENÝ NA MÁSLE

4 pstruzi, vykuchat, očistit, opláchnout, osušit, hlavu ponechat
1 citrón
1½ lžíce hladké mouky
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
máslo na smažení
kmín
sůl
alobal

Pstruhy posypat moukou.
Na pánvi rozpustit máslo, pstruhy opéct z obou stran.
Do pekáče dát alobal, potřít máslem, posypat solí, mírně posypat kmínem, přidat 1 lžíci másla, 3 lžíce bílého vína, přidat pstruhy, zakrýt alobalem.
Pekáč dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 10 minut zakryté, sundat alobal, péct dalších 5-7 minut.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře dát porci brambor, na brambory položit plátky másla, posypat zelenou petrželí, na druhou polovinu talíře položit pstruha.
Na malý talířek položit citrón nakrájený na osminky.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

KAPR PEČENÝ NA MÁSLE

1 kapr, očistit, rozdělit na porce
1 lžíce citrónové šťávy
1 citrón
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
máslo na smažení
kmín
sůl

Porce se bude péct nadvakrát (na dvě pánve), protože výpek bude použit jako základ pro šťávu a při pečení všech porcí v jedné várce by došlo k přepálení másla a šťáva by byla hořká.
Porce kapra osolit, mírně posypat kmínem.
Na pánvi rozehřát máslo, vložit porce kapra, osmažit z obou stran. Smažit vždy 3 minuty na každé straně.
Při pečení přidat 2 lžíce bílého vína nebo vody, porce přelévat výpekem.
Porce kapra vyndat na talíř, pánev sundat z plotny, přidat lžíci másla, citrónovou šťávu, míchat, až se máslo rozpustí.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře dát porci brambor, posypat zelenou petrželí, na druhou polovinu talíře položit porci kapra, přelít šťávou z pánve.
Na malý talířek položit citrón nakrájený na osminky.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Doporučujeme