• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JEHNĚČÍ NA PAPRICE

JEHNĚČÍ NA PAPRICE 5 osob

80 dkg jehněčího
hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
1 lžíce másla
1 lžička mleté papriky
1 dcl smetany na šlehání
pepř
sůl

Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat mletou papriku, promíchat. Přidat maso, míchat, vydusit šťávu, kterou pustí, přidat mouku, promíchat, přidat horký vývar, rajčatový protlak, dusit doměkka, podlévat horkým vývarem, občas zamíchat.
Hotový pokrm dochutit pepřem, solí, odstavit z plotny, vmíchat smetanu.
Příloha: kynutý knedlík, bramborové noky.
Víno: Cabernet Sauvignon; Merlot.

Vytisknout

TELECÍ NA PAPRICE

80 dkg telecího masa (hrudí, krk)
hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
1 lžíce másla
1 lžička mleté papriky
1 dcl smetany na šlehání
pepř
sůl

Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat mletou papriku, promíchat. Přidat maso, míchat, vydusit šťávu, kterou pustí, přidat mouku, promíchat, přidat horký vývar, rajčatový protlak, dusit doměkka, podlévat horkým vývarem, občas zamíchat.
Hotový pokrm dochutit pepřem, solí, odstavit z plotny, vmíchat smetanu.
Příloha: kynutý knedlík, bramborové noky.
Víno: Chardony.

Vytisknout

HOVĚZÍ JAZYK S POLSKOU OMÁČKOU

HOVĚZÍ JAZYK S POLSKOU OMÁČKOU 5 osob

3 hovězí jazyky
1 l hovězího vývaru
1 dcl červeného vína
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržele, hrubě nakrájet
1/4  celeru, hrubě nakrájet
1 cibule drobně nakrájet
½ cibule, do vývaru
kůra z ½ poloviny citrónu
šťáva z poloviny citrónu
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
6 zrnek celého pepře
3 zrnka nového koření
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžička cukru
1 lžíce rybízové zavařeniny
2 lžíce hrozinek
1 lžíce mandlových lupínků
pepř
sůl

Do tlakového hrnce dát vývar, přidat zeleninu, ½ cibule, celý pepř, nové koření, bobkový list, citrónovou kůru, hovězí jazyky, vařit 35 minut.
Jazyky vyndat, vložit do studené vody, oloupat, nakrájet na plátky.
Vývar scedit do menšího hrnce.
Připravit cibulovou jíšku: V kastrole zkaramelizovat cukr, přidat máslo, až se rozpustí, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, přidat mouku, smažit 1 minutu, míchat, vmíchat zavařeninu.
Cibulovou jíšku zředit nejdříve červeným vínem, pak scezeným vývarem (rakovnický postup). Vařit 25 minut.
Do omáčky přidat citrónovou šťávu, hrozinky mandle, ještě 10 minut vařit, míchat.
Omáčku dochutit pepřem, solí.
Nakrájený jazyk vložit do hotové omáčky.
Příloha: kynuté knedlíky.

Vytisknout

TELECÍ KÝTA NA SLANINĚ

1 kg telecí kýty
8 špeku, nakrájet na klínky, na prošpikování
3 dkg špeku, drobně nakrájet
hovězí vývar na podlévání
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržele, hrubě nakrájet
1/4  celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
pepř
sůl

Kýtu bohatě prošpikovat, opepřit, osolit.
Do pekáče dát máslo, drobně krájený špek, na plotně rozehřát, přidat mouku, míchat 1 minutu, ředit vývarem, promíchat, přidat maso, mrkev, petržel, celer, cibuli.
Pekáč zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny. V polovině pečení maso obrátit. V průběhu pečení maso podlévat horkým vývarem, vývar vždy promíchat.
Maso vyndat, nechat 5 minut přikryté alobalem, nakrájet na plátky.
Omáčku přecedit do kastrolu, dochutit pepřem a solí.
Příloha: bramborové knedlíky.
Příloha: Müller Thurgau, kabinet.

Pokud do hotové omáčky vmícháte 1 dcl smetany na šlehání, získáte telecí kýtu na smetaně.
Pak bude:
Příloha: kynutý knedlík.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Vytisknout

NADÍVANÉ TELECÍ HRUDÍ

80 dkg telecího hrudí bez kostí
hovězí vývar na podlévání
½  mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8  celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
4 zrnka celého pepře
1 lžíce másla
pepř
sůl

Nádivka
2 žloutky, vyšlehat sníh
2 bílky
4 lžíce smetany nebo mléka
½ lžičky muškátového květu
10 dkg strouhanky
kůra ze ¼ citrónu
Suroviny, až na sníh a strouhanku, dobře promíchat. Vmíchat strouhanku a na závěr sníh.

V mase vyříznout kasu, naplnit nádivkou, zašít.
Maso opepřit, osolit.
Maso položit do pekáče na mřížku nebo kosti, zašitým otvorem nahoru, přidat mrkev, celer petržel, cibuli, celý pepř.
Podlít horkým vývarem, péct při 180°C. 
Po 15 minutách pečení, obrátit maso otvorem dolů, péct 1 hodinu.
Maso opět obrátit, péct 20 minut.
V průběhu pečení maso podlévat horkým vývarem.
Maso vyjmout, odstranit nit, nakrájet na plátky.
Vývar scedit do kastrolu, provařit, ochutit pepřem, solí, odstavit z plotny, vmíchat máslo.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše.
Víno: Chardonay, pozdní sběr.

Doporučujeme