Vytisknout

SALÁT PANZANELLA

Základní podobu salátu, původem z Florencie, popisuje italský básník Agnollo di Cosimo (1503 – 1572). Tehdejší ingredience byly: starý chleba, cibule, okurky, olivový olej, ocet.

  • 6 toustových chlebů, nakrájet, nebo natrhat na větší kousky
  • 4 rajčata, nakrájet na klínky
  • 2 menší šalotky, nakrájet na proužky
  • 3 lžíce zelených oliv bez pecek, rozpůlit
  • 1 salátová okurka, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • 4 stroužky česneku, rozdrtit
  • 8 lístků bazalky, natrhat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Zálivka

  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa

1. Předehřát troubu na 200°C.
2. V misce smíchat chleba, česnek, olivový olej, pepř, sůl, dát na plech.
3. Plech dát do trouby, péct 5 minut. (Nebo směs s chlebem osmažit na pánvi.) Nechat vychladnout.
4. V hrnku smíchat olivový olej a balzamikový ocet na zálivku.
5. V míse smíchat rajčata, okurku, bazalku, šalotku, olivy, opatrně vmíchat opečený chleba.
6. Zalít zálivkou.