Vytisknout

ZAJÍC (králík, zvěřina) S LAHODNOU RAKOVNICKOU OMÁČKOU

  • 1 zajíc, rozdělit na logické díly
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 mrkev, nakrájet na drobné kostičky
  • 1/8 celere, nakrájet na drobné kostičky
  • 1 petržel, nakrájet na drobné kostičky
  • 1 velká cibule, jemně nakrájet
  • 1 lžička rybízového džemu
  • 2 plátky citrónu
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky tymiánu
  • 3 zrnka nového koření
  • 2 zrnka jalovce, rozdrtit
  • 1 sušená chilli paprička
  • 50 g špeku, nakrájet na drobné kostičky
  • 1 lžíce másla
  • ½ lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce smetany
  • pepř
  • sůl

Na špeku osmažit celer, petržel, mrkev.
Do pekáče dát alobal, na alobal dát sůl, osmaženou zeleninu, všechno mimo máslo, smetany, hladké mouky. Navrch položit osolené a opepřené maso, zalít 3 dcl vývaru a péct 1,5 hodiny.
Udělat jíšku, zředit 0,7 l vývaru, provařit 30 minut.
Z pekáče vyndat maso, citrón, bobkový list, chilli papričku.
Jíšku zalít šťávou z pekáče včetně zeleniny, provařit a přidat lžíci smetany.
Víno: Modrý Portugal.