Vytisknout

SRNČÍ, DANČÍ, MUFLONÍ, JELENÍ GULÁŠ

  • 1,2 kg srnčí plece, nakrájet na kostky 3 cm
  • 60 g špeku, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 4 cibule, drobně nakrájet
  • 3 rajčata, oloupat, rozmixovat
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 5 zrnek jalovce, rozmačkat
  • 4 zrnka pepře
  • bobkový list
  • nastrouhat kůru z ½ citrónu
  • ½  lžíce rybízové marmelády
  • 1 dcl červeného vína (nemusí být)
  • ½ litru hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • sůl

1. Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit hladkou mouku, přidat máslo, 1 minutu na mírném ohni míchat, za stálého míchání zředit vývarem, provářet, míchat.
2. Maso osolit, opepřit, nechat ležet.
3. Na pánvi rozpustit sádlo, postupně osmažit maso dát na talíř.
4. V kastrolu rozpustit špek, přidat cibuli, osmažit, přidat papriku, promíchat.
5. Přidat rybízovou marmeládu, promíchat, přidat víno, téměř odvařit.
6. Přidat rajčata, osmažené maso, šťávu, kterou pustilo, přidat vývar s rozpuštěnou jíškou, jalovec, pepř, bobkový list, citrónovou kůru.
7. Dusit, podlévat.
Příloha: vařené brambory, knedlíky, rýže.
Víno: Svatovavřinecké.