Vytisknout

MARINOVANÝ KRÁLÍK NA PEPŘI SE SMETANOU

  • 1 králík, rozdělit na logické díly
  • ½ l drůbežího vývaru
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 100 g vepřového bůčku, nakrájet na proužky
  • 300 g žampionů, oloupat, nakrájet na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 zrnka celého pepře
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky saturejky
  • pepř
  • sůl

Marináda

  • 3 dcl červeného vína
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • ½ lžíce cukru
  • 5 zrnek celého pepře, rozmačkat
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky estragonu
  • bílý pepř
  • sůl

1. Maso dát do kastrolu, přelít marinádou, nechat v lednici minimálně 24 hodin marinovat.
2. V kastrolu rozpustit ½ lžíce másla, přidat bůček, osmažit, přidat cibuli, osmažit, přidat žampióny, osmažit, míchat.
3. Marinádu po masu přecedit, vývar, bobková list, celý pepř, saturejku, sůl, provařit.
4. Maso vyjmout z marinády, osolit, opepřit, vložit do tlakového hrnce, přidat provařený vývar dusit 30 minut.
5. Maso vyndat na talíř, šťávu zredukovat na požadovanou hustotu, scedit, vmíchat osmažený bůček, žampióny.
Příloha: šťouchané brambory, bramborová kaše, bramborové knedlíky, kynuté knedlíky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.