• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÉMOVÁ POLÉVKA Z KUŘETE

1 menší kuře
2,5 l vody
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1 petržel, nakrájet na kostičky
1/8 celeru, nakrájet na kostičky
2 lžíce sterilovaného hrášku
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
2 dcl smetany
2 žloutky
½ lžíce másla na osmažení zeleniny
pepř
sůl

Ochucená jíška
½ l vody
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
malá mrkev, hrubě nakrájet
malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
drůbky (pokud je dodavatel přidal ke kuřeti, měl by)
2 zrnka pepře
sůl
V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat, přidat muškátový květ. Zředit studenou vodou.
Přidat zeleninu, pepř, vařit stejnou dobu jako kuře, občas míchat.
V průběhu vaření doplňovat vodu podle potřeby.
Dochutit solí.

Do 2,5 l studené osolené vody přidat kuře, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat celý pepř, pomalu vařit cca 45 minut.
V menším kastrolu rozehřát ½ lžíce másla, přidat na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat trochu horké vody, zeleninu uvařit, scedit.
Vývar z kuřete scedit do hrnce, přidat scezenou provařenou jíšku, vařené kostičky zeleniny, nakrájené kuřecí maso, hrášek, provařit, odstavit z plotny.
Ve smetaně dobře rozmíchat žloutky, přidat do polévky, dobře promíchat, nevařit.
Dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

RYBÍ POLÉVKA S MLÍČÍM A JIKRAMI

Vývar
2,5   litru vody
1,5 kg rybích odřezků
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 větší cibule
6 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
¼ lžičky tymiánu
¼ lžičky muškátového květu
zelená petržel, drobně nakrájet
bílý pepř
sůl
veka na krutony, nakrájet na kostičky

Do hrnce dát vodu, přidat hlavu bez očí, žáber, přidat ocas, ploutve, kůži, játra, ostatní rybí ořez, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat větší rozkrojenou cibuli, větší mrkev, petržel, celer.
Přidat koření, vařit 30 minut. Scedit do dalšíh hrnce.
Přidat zředěnou jíšku, vařit 30 minut.
Přidat uvařenou zeleninu julien.
V menším množství vody uvařit mlíčí, jikry (asi 5 minut) a i s vývarem, ve kterém se vařily přidat do polévky.
Přidat vařenou zeleninu krájenou julien (vložka).
Dochutit bílým pepřem, solí, muškátovým květem.
Provařit.

Jíška
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, přidat muškátový květ, míchat 1 minutu, zředit rybím vývarem, vařit 10 minut.

Vložka
1 mrkev, nakrájet julien (krátké nudličky, silné jako sirka)
1 petržel, nakrájet julien
1/16 celere, nakrájet julien
½ lžíce másla
2 x ½ lžičky soli
Na pánvi rozpustit máslo, krátce osmažit nakrájenou zeleninu, až zavoní.
Do menšího kastrolu dát vodu, přivést k varu, vložit osmaženou zeleninu, vařit, až je zelenina téměř měkká.
Scedit. Obsah cedníku vložit do polévky.
V žádném případě nepřidávat do rybí polévky vývar ze zeleniny, potlačila by se chuť rybí polévky.

Na másle osmažit na kostičky nakrájené dvě housky.
Prezentace: do talíře dát porci polévky, přidat ½ lžíce krájené zelené petržele, krutony.

Vytisknout

NOVOMĚSTSKÉ KYSELO

1,5 l vody
15 g sušených hub, namočit, slít
nebo 100 g čerstvých hřibovitých hub, očistit, nakrájet na plátky, podusit na másle
50 g chlebového kvásku
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 mrkev, nakrájet na kostičky
2 lžíce sterilovaného hrášku
2 vejce
1 lžička octa
¼ lžičky kmínu
pepř
sůl

Kvásek dát do ¼ l teplé vody, nechat stát 2 hodiny.
Do hrnce dát 1¼ l vody, přidat mrkev, houby, kvásek, kmín, sůl, pepř, vařit 20 minut.
Na másle osmažit cibuli, až začne mírně hnědnout.
Do polévky vmíchat hrášek, vajíčka, ocet, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: brambory vařené ve slupce.
Prezentace: porce polévky sypat osmaženou cibulkou, na talířek vařenou oloupanou bramboru, nakrájenou na kolečka.

Vytisknout

OVAROVÁ POLÉVKA S KROUPAMI

2,5 litru ovarového vývaru
½ lžíce másla
1 cibule, hrubě nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
3 lžíce krup
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžičky majoránky
pepř
sůl

1. Přes noc namočit kroupy, uvařit v nové vodě, scedit, propláchnout, v menším množství vody uvařit doměkka, scedit.
2. V hrnci rozpustit máslo, přidat kořenovou zeleninu, osmažit, přidat cibuli, osmažit, zalít vývarem, uvařit zeleninu doměkka.
3. Přidat kroupy, česnek, provařit, přidat pepř, majoránku, dochutit pepřem solí.
Prezentace: porce polévky sypat zelenou petrželí.

Vytisknout

BROKOLICOVÝ KRÉM

1 větší brokolice
lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, rozmačkat
1,5 l zeleninového vývaru
2 dl smetany na šlehání nebo ¼ l mléka
½ lžičky muškátového květu
½ lžičky tymiánu
½ lžičky saturejky
bílý pepř
sůl
3 rohlíky, den staré, nakrájet na kostičky
½ lžíce másla na osmažení kostiček rohlíků

Z brokolice vykrojit košťál, podílně rozpůlit.
Z růžiček brokolice odkrojit světlé části a části košťálu, zelené růžičky dát stranou.
V hrnci rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, promíchat, přidat muškátový květ.
Cibulovou jíšku zředit zeleninovým vývarem, přidat celé množství vývaru.
Přidat košťál a odkrojené bílé části růžiček, tymián, sůl, vařit odklopené 5 minut. Hrnec přiklopit poklicí, vařit 25 minu. Scedit.
Do scezeného vývaru vložit zelené růžičky, saturejku, 3 minuty odkryté provařit, rozmixovat, přidat česnek, krátce, provařit, odstavit z plotny, vmíchat smetanu, dochutit, pepřem a solí.
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit kostičky rohlíku.
Prezentace: na jednotlivé porce polévky přidat osmažené kostičky rohlíků, několik kapek citrónové šťávy.


Doporučujeme