• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY

1 kg brambor, uvařit ve slupce, oloupat, nechat vychladnout
400 g hrubé mouky
1 vejce
sůl

Brambory umlít na strojku na maso.
Na vále přidat do brambor mouku, vejce, sůl, vypracovat těsto.
Vyválet šišky dlouhé 5 cm o průměru 2 cm.
Vkládat do vařící osolené vody, vařit cca 5 minut.

Podávat:
Na slano: jako příloha k masitým pokrmům ke slaným pokrmům.
Na sladko: sypat mákem a moučkovým cukrem, přelít rozehřátým máslem, nebo s rozmačkaným ovocem (meruňky, jahody), posypané moučkovým cukrem, přelité rozehřátým máslem s přidáním strouhaného tvrdého tvarohu, šlehačky nebo kysané smetany.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ

1 kg brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat
300 g hrubé mouky
2 vejce
sůl

Oloupané brambory umlít na strojku na maso, nebo nastrouhat.
Na vále přidat do brambor mouku, vejce, sůl, vypracovat těsto.
Vyválet plát, rozdělit na čtverce, naplnit masitou náplní, zpravidla drobně krájeným vařeným uzeným a překrájeným vařeným kyselým zelím. Čtverce pečlivě uzavřít.
Vkládat do vařící osolené vody. Vařit cca 12 minut.
Náplní ale mohou být i švestky, meruňky, vypeckované třešně.

Vytisknout

CHLUPATÉ KNEDLÍKY

  • 1000 g syrových brambor, oškrabat, drobně nastrouhat
  • 250 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce sádla

Brambory dát na 20 minut do síta, aby pustily vodu a ještě vymačkat.
Brambory dát do mísy, přidat vejce, mouku, sůl, vypracovat těsto.
Lžící namočenou v horké vodě vykrajovat knedlíčky, vkládat do vroucí osolené vody.
Míchat, aby se knedlíky nepřichytily na ně. Vařit cca 12 minut.
Jeden knedlík vyjmout, rozkrojit, takto zjistit, zda jsou knedlíky hotové.
Knedlíky vkládat do sítka okapat, pak vložit do mísy, promíchat se sádlem, aby se neslepily.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

1 kg brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat
300 g hrubé mouky
30 g krupice
2 vejce, rozšlehat
40 g rozehřátého, vychladlého másla
sůl

1. Oloupané brambory nastrouhat.
2. Na vále přidat do brambor mouku, krupici, vejce, máslo, sůl, vypracovat těsto.
3. Vytvarovat knedlíky dlouhé 25 cm s průměrem cca 5 cm.
4. Vložit do vařící osolené vody, promíchat, aby se neuchytily ke dnu, vařit zakryté cca 25 minut.
5. Zda jsou knedlíky uvařené, poznáme překrojením.

Vytisknout

BOSÁKY

BOSÁKY 4 porce
600 g syrových brambor, oškrábat, drobně nastrouhat
80 g brambor vařených ve slupce, prolisovat
150 g hrubé mouky
1 vejce
1 dcl mléka
sůl

Syrové brambory smíchat s hrubou moukou.
Přidat vařené brambory, vejce, sůl, vypracovat hladké těsto. Podle potřeby zředit trochou mléka.
Lžící vykrajovat noky, vkládat do vařící osolené vody, míchat, aby se neuchytily na dně.
Vařit cca 8 minut, zda jsou uvařené zkusit rozkrojením.

Doporučujeme