• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

NASTAVOVANÁ KAŠE

  • 750 g syrových brambor, oškrábat
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 150 g trhaných krupek
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • trochu horkého mléka na kaši
  • mléko na uvaření krupek
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • pepř
  • sůl

Krupky propláchnout, vložit do horkého mléka, přidat špetku majoránky, sůl, pomalu uvařit 30 minut, občas míchat. Scedit, vmíchat česnek, pepř.
Brambory nakrájet na čtvrtky, vložit do osolené vroucí vody, uvařit.
Brambory scedit, přidat máslo, trochu horkého mléka, sůl, vyšlehat na kaši.
Do bramborové kaše vmíchat krupky, majoránku, dochutit solí.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit.
Prezentace: posypat osmaženou cibulkou, přelít rozpuštěným sádlem.

Vytisknout

BRAMBOROVÁ KAŠE

1 kg syrových brambor, oškrábat, hrubě nakrájet
¼ l mléka, uvařit
1 lžíce másla
sůl

Brambory uvařit, slít, rozmačkat.
Přidat teplé mléko, máslo, rozmixovat, osolit.

Při přípravě bramborové kaše vždy používat ohřáté mléko.

Vytisknout

VLAŠSKÝ SALÁT

500 g brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout
300 g kvalitního šunkového salámu (ne salámy ze separátu s obsahem kostí a peří)
160 g sterilovaných okurek
50 g sterilovaného celeru
50 g sterilovaného hrášku
100 g mrkve, uvařit, nakrájet na kostičky
200 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky worcesterské omáčky
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička cukru
½ lžičky pepře
sůl

Brambory oloupat, nakrájet na kostičky, salám nakrájet na nudličky, vložit do mísy.
Přidat ostatní suroviny, promíchat.
Dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

OMELETA S NÁPLNÍ

Omeletu připravujeme vždy ze dvou vajec.

2 vejce
2 x ½ lžíce másla
1 lžíce sterilizovaného hrášku
1 plátek šunky
1 lžíce strouhaného sýra
1 lžíce drobně krájené cibule
1 lžíce drobně krájené papriky
1 lžíce drobně krájených žampiónů
2 plátky rajčete
pepř
sůl

Vejce našlehat v misce, osolit.
Na pánvičce rozehřát ½ lžíce másla, přidat cibuli, přidat rajče a další vybrané položky náplně, dobře prohřát.
 Na pánvi rozpustit máslo, přidat vejce, rozlít po pánvi, omeletu uvolnit, aby se
po pánvi posouvala.
Ještě na pánvi dát na polovinu omelety, když není ještě povrch sražený, hrášek, sýr, rajče a další náplň podle chuti, opepřit.
Kraj omelety přeložit přes náplň do 2/3 šířky omlety a úplně přeložit protilehlý kraj.
Omeletu sesunout na talíř švem dolů.  

Vytisknout

PÓRKOVÁ POLÉVKA

350 g pórku, nakrájet na tenká kolečka
500 g brambor, oloupat, nakrájet na menší kousky
1 l vody
2 lžíce másla
2 dcl smetany na šlehání
1 žloutek
pepř
sůl

Brambory vložit do vařící osolené vody, uvařit téměř do měkka.
V menším kastrolku rozehřát máslo, přidat pórek, krátce osmažit, míchat.
Pórek přidat k bramborům, vařit, cca 10 minut, odstavit z plotny.
Ve smetaně dobře rozmíchat žloutek, vmíchat do polévky.
Dochutit pepřem, solí.

Doporučujeme