• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S KYPŘÍCÍM PRÁŠKEM

600 g hrubé mouky
2 den staré housky, nechat oschnout
15 g kypřícího prášku do pečiva
0,4 l mléka
1 vejce, rozmíchat
sůl

Do mísy prosát mouku, vmíchat prášek do pečiva, vejce, mléko, sůl, mícháním v míse vypracovat těsto.
Vmíchat kostičky housky. Promíchat. Těsto nezpracovávat delší dobu.
Těsto rozdělit na polovinu. Na vále zpracovat dva knedlíky o průměru cca 8 cm.
Vložit do vroucí osolené vody, vařit cca 25 minut.
Po uvaření ihned nakrájet na plátky, je třeba, aby vystoupila pára.

Vytisknout

KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S DROŽDÍM

  • 600 g hrubé mouky
  • 20 g droždí
  • ¼ l vlažného mléka
  • 1 vejce, rozmíchat
  • 2 dny staré housky, nakrájet na kostičky, nechat oschnout
  • sůl

Z malého množství vlažného mléka, mouky a všeho droždí připravit kvásek.
Mezitím prosít mouku do mísy, přidat vejce, sůl, mléko, promíchat, přidat kvásek, měchačkou vypracovat hladké těsto, těsto zpracovávat cca 20 minut.
Vmíchat kostičky housky. Těsto nechat 30 minut vykynout.
Těsto rozdělit na polovinu, vyválet knedlíky o průměru cca 8 cm a vložit do vroucí osolené vody.
Vařit prudkým varem cca 25 minut.

Vytisknout

JABLEČNÝ KOLÁČ

těsto
80 g hladké mouky
60 g hrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
70 g másla, povolit
2 lžičky moučkového cukru
1 lžíce mléka
1 vejce

jablečnou náplň
½ kg jablek, oloupat, nakrájet na plátky
2 lžíce rozinek
100 g cukru krupice (nebo moučky)
1 lžíce másla
vanilkový lusk
nastrouhaná citrónová kůra, z ½ citrónu
1 lžíce maizeny, rozmíchat v troše studené vody
špetka mleté skořice

drobenka
250 g hladké mouky
125 g másla, nechat povolit
100 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 vejce

ozdoba
šlehačka
jahody, maliny, borůvky

1. Vypracovat těsto, dát na 1 hodinu do chladu.
2. Vyválet plát pro uložení do formy, dát do trouby péct při 190°C, upéct na polovinu.
3. Udělat jablečnou náplň: na pánvi rozehřát máslo, přidat cukr, udělat karamel, zředit vodou.
4. Přidat jablka, vanilku, citrónovou kůru, skořici, rozinky, maizenu, dusit do poloměkka.
5. Připravit drobenku: v míse smíchat máslo, cukr, kypřící prášek, vejce
6. Na korpus dát jablečnou náplň, zasypat drobenkou, zapéct v troubě při 160°C stupňů cca 25 minut.
Po vychladnutí zdobit šlehačkou, přidat jahody, maliny, borůvky, atd.

Vytisknout

HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

10 rohlíků, nakrájet na kostičky
150 g hrubé mouky
0,5 l mléka
2 vejce
2 lžíce másla
sůl

Na větší pánvi rozpustit máslo a osmažit kostky rohlíků.
Osmažené kostky rohlíků vysypat do mísy, nechat vychladnout.
Rozmíchat vejce s mlékem, osolit, přidat k rohlíkům, přidat mouku, promíchat na těsto.
Těsto nechat 1 hodinu stát. Udělat menší kulaté knedlíky.
Vkládat do vroucí osolené vody, vařit cca 25 minut, promíchat, aby se knedlíky uvolnily ode dna.

Vytisknout

VÁNOČKA

800 g polohrubé mouky
160 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
160 g másla
40 g droždí
4 žloutky
4 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
60 g hrozinek
60 g mandlí, rozpůlit
1 bílek na potření vánočky
špetka soli
tuk na potření plechu

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Mouku prosít do mísy, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce.
Měchačkou vypracovat těsto, pak těsto vyklopit n posypaný vál a rukama vypracovat tuhé těsto.
Těsto dát do pomoučněné mísy na 40 vykynout. Po 20 minutách těsto propracovat, vmíchat hrozinky a polovinu mandlí.
Z vykynutého těsta uplést jednotlivé díly vánočky (spodní 4 prameny, střední 2 prameny, horní přetáčený 1 pramen).
Vánočku sestavit dát na vymaštěný plech, potřít bílkem, posypat druhou polovinou mandlí a jednotlivé díly vánočky upevnit párátky. Nechat ještě 15 minut kynout.
Dát do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 45 minut, sledovat barvu vánočky.

Doporučujeme