• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BUBLANINA

150 g hrubé mouky
200 g cukru
50 g másla
5 žloutků,
5 bílků, ušlehat sníh
0,4 kg vypeckovaných třešní
špetka soli
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na posypání formy
několik piškotů, rozmačkat
papír na pečení

V míse utřít polovinu cukr se žloutky, přidat zbytek cukru a střídavě sníh a mouku, promíchat.
Formu na bublaninu vymazat máslem, posypat hrubou moukou.
Těsto nalít do formy, posypat rozmačkanými piškoty, přidat třešně.
Formu vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 30 minut, sledovat barvu těsta.

Vytisknout

OŘÍŠKOVÁ ROLÁDA S KRÉMEM A SE ŠLEHAČKOU

100 g polohrubé mouky
100 g cukru
5 žloutků,
5 bílků, ušlehat sníh
moučkový cukr na posypání
špetka soli
smetana na šlehání, ušlehat s menším množstvím cukru
máslo na potření papíru na pečení
hrubá mouka na posypání
papír na pečení

Krém
60 g másla
60 g práškového cukru
1 žloutek
2 lžičky rumu

V míse utřít polovinu cukru se žloutky, přidat zbytek cukru a střídavě sníh a mouku, promíchat.
Na plech položit papír na pečení, potřít máslem, posypat hrubou moukou.
Těsto rozprostřít na papír na pečení, tloušťka cca 2 cm.
Dát do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 15 minut, sledovat barvu těsta.
Upečené těsto svinout do vlhké utěrky a nechat vychladnout.
Těsto rozvinout potřít krémem, svinout, posypat moučkovým cukrem, ozdobit šlehačkou.

Vytisknout

BÁBOVKA Z TŘENÉHO PIŠKOTOVÉHO TĚSTA

150 g polohrubé mouky
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
5 žloutků
5 bílků, vyšlehat sníh
špetka soli
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy

Žloutky dát do mísy, přidat cukr, třít, až hmota zbělí. Přidat vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl, střídavě vmíchávat mouku a sníh.
Formu vymazat máslem a vysypat strouhankou.
Formu naplnit těstem, vložit do trouby vyhřáté na 160°C, péct cca 45 minut.
Po vyklopení bábovku pocukrovat.

Vytisknout

ROLÁDA Z PIŠKOTOVÉHO TĚSTA

100 g polohrubé mouky
100 g cukru
5 žloutků,
5 bílků, ušlehat sníh
špetka soli
zavařenina na potření rolády
máslo na potření papíru na pečení
hrubá mouka na posypání
papír na pečení

V míse utřít polovinu cukru se žloutky, přidat zbytek cukru a střídavě sníh a mouku, promíchat.
Na plech položit papír na pečení, potřít máslem, posypat hrubou moukou.
Těsto rozprostřít na papír na pečení, tloušťka cca 2 cm.
Dát do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 15 minut, sledovat barvu těsta.
Upečené těsto svinout do vlhké utěrky a nechat vychladnout.
Těsto rozvinout potřít zavařeninou, svinout, posypat moučkovým cukrem.

Vytisknout

BAVORSKÉ VDOLEČKY

500 g polohrubé mouky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g másla
20 g droždí
2 žloutky
1 vejce
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
borůvková marmeláda
1 kelímek smetany na šlehání, udělat šlehačku
tvrdý tvaroh
špetka soli
přepuštěné máslo na smažení, nebo ztužený tuk

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Do mísy dát máslo, přidat žloutky a cukr, utřít do pěny, přidat sůl, vejce, citrónovou kůru, střídavě mouku a vlažné mléko. Vařečkou vypracovat vláčné těsto. Mísu zakrýt utěrkou a nechat 30 minut na teplém místě kynout.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, vyválet plát vysoký 2,5 cm, hrnkem vykrajovat vdolky.
Vdolky nechat ještě 15 kynout, v polovině obrátit.
Smažit ve větším množství tuku, v průběhu pečení obrátit, ještě do teplého vdolku udělat rukou důlek.
Prezentace: do prohlubně ve vdolku dát marmeládu, posypat strouhaným tvrdým tvarohem, pocukrovat, přidat šlehačku.

Doporučujeme