• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

TVAROHOVÝ KOLÁČ

300 g měkkého tvarohu
280 g cukru krystal
220 g hrubé mouky + na vysypání formy
3 žloutky
3 bílky, vyšlehat tuhý sníh
60 g másla + na vymazání formy
špetka soli

Poleva
300 g ovoce, rozmixovat (maliny, ostružiny, jahody, kompotové hrušky, kompotové meruňky)
3 bílky, vyšlehat tuhý sníh
moučkový cukr na posypání

V míse smíchat tvaroh, máslo, cukr krystal a vyšlehat do pěny.
Přidávat žloutky jeden za druhým a postupně zašlehávat, osolit.
Postupně zašlehávat mouku, vmíchat sníh.
Máslem vymazat formu na koláč, dobře vysypat hrubou moukou.
Formu s těstem dát do trouby vyhřáté na 160°C, péct cca 40 minut.
Smíchat rozmixované ovoce se sněhem, rozprostřít na koláči, dát do trouby zapéct, až povrch sněhu začne mírně hnědnout.
Posypat moučkovým cukrem.

Vytisknout

OVARY

Na ovary jsou vhodná tato vepřového masa: hlava, kolena, bůček, ramínko, plecko.

1 cibule, hrubě nakrájet
6 zrnek pepře
sůl

Osolenou vodu přivést k varu, vložit maso, sbírat pěnu.
Přidat pepř, vařit maso do měkka.
(Je výhodné použít tlakový hrnec, tam se maso bude vařit cca 30 minut.)

Vytisknout

KARBANÁTKY obalované

400 g hovězího zadního
250 g vepřového bůčku
1 velká cibule, drobně nakrájet, osmažit
2 stroužky česneku, rozmačkat
30 g hladké mouky
30 g strouhanky
1,5 dcl mléka, nebo vody
2 lžičky sušené majoránky
¼ lžičky pepře
½ lžičky soli
olej na smažení

Na obalení
2 vejce
3 lžíce mléka
hladká mouka
strouhanka
sůl

Hovězí a bůček nakrájet a spolu se smaženou cibulí, česnekem jemně umlít.
Mleté maso dát do mísy, přidat strouhanku, mouku, majoránku, mléko, sůl, dobře promíchat.
Tvarovat stejně velké karbanátky.

Obalení karbanátků
V hlubokém talíři rozšlehat vejce s mlékem, osolit.
Karbanátky obalit v mouce, následně v rozšlehaných vejcích a obalit ve strouhance.
V pánvi rozehřát olej, karbanátky osmažit z obou stran, dát okapat do sítka.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, chleba.

Vytisknout

HUSPENINA

1 kg vepřové plece
1 vepřové koleno
3 vepřové nožičky
3 mrkve
1 petržel
1 větší cibule, drobně nakrájet
4 sterilované okurky, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce octa
pepř
sůl

Na vaření plece, kolena, nožiček
2 mrkve
2 petržele
3 bobkové listy
10 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
sůl
 
Do většího hrnce nalít vodu, osolit, přivést k varu. (Vody jen tolik, aby maso bylo ponořené.)
Přidat plec, koleno, sbírat pěnu.
Přidat hrubě krájenou mrkev, petržel, bobkový list, pepř, nové koření.
Mírným varem vařit, až maso změkne.
Do přiměřené kastrolu vložit nožičky, zalít vývarem, nožičky uvařit doměkka
Maso vykostit, nechat vychladnout nakrájet na kostičky 1,5 cm, dát do mísy.
Kůže z nožiček umlít nahrubo, přidat do mísy.
Uvařit 3 mrkve a 1 petržel, když budou téměř měkké, nakrájet na tenká kolečka, vložit do mísy.
Přidat sterilované okurky, cibuli, ocet, přiměřené množství scezeného vývaru z nožiček, opatrně promíchat, dochutit pepřem, solí.
Hmotu nalít do forem, dát vychladit.
Podávat s drobně krájenou cibulí, vodou ředěným octem.
Příloha: chleba.

Vytisknout

KARBANÁTKY

400 g hovězího zadního
250 g vepřového bůčku
1 velká cibule, drobně nakrájet, osmažit
2 stroužky česneku, rozmačkat
30 g hladké mouky
30 g strouhanky
1,5 dcl mléka, nebo vody
2 lžičky sušené majoránky
¼ lžičky pepře
½ lžičky soli
olej na smažení

Hovězí a bůček nakrájet a spolu se smaženou cibulí, česnekem jemně umlít.
Mleté maso dát do mísy, přidat strouhanku, mouku, majoránku, mléko, sůl, dobře promíchat.
Tvarovat stejně velké karbanátky.
V pánvi rozehřát olej, karbanátky osmažit z obou stran, dát okapat do sítka.
Ihned podávat.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, chleba.

Doporučujeme