• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

CACCIATORE DLE RAKOVNICKÉHO MISTRA

  • 1 kuře 1,5 kg, nakrájet na logické díly, osolit, opepřit
  • 2 lžíce sádla
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájet na tenká kolečka
  • ½ hrnku plátků hub
  • 400 g rajčat, oloupat, nakrájet na plátky (nebo konzervu z rajčat)
  • 300 ml houbového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • ¼ hrnku zelených oliv bez pecek
  • ¼ hrnku černých oliv bez pecek
  • 2 lžíce kapary
  • 150 g čabajky nebo jiné kvalitní pikantní klobásy, nakrájet na tenké plátky
  • sůl
  • pepř

1. Ve velkém kastrolu rozehřát sádlo, osmažit díly kuřete, dát okapat.
2. Ve stejném tuku v kastrolu osmažit cibuli až zprůsvitní, osmažit houby.
3. Vrátit maso do kastrolu a přidat víno, zredukovat na 1/2, přidat rajčata, vývar.
4. Když se začne tekutina vařit, přidat olivy, kapary, klobásu, mírně dusit 30 minut.
5. Rozehřát troubu na  170° C, obsah kastrolu přelít do pekáče. Péct 15 minut.
Příloha: penne, rýže.
Víno: Bzenecká lipka; Sauvignon.

Vytisknout

GORDON BLUE - KRŮTA SE SÝROVOU OMÁČKOU

  • 4 krůtí řízky, naklepat, opepřit, osolit
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky eidamu
  • zelená petržel, drobně nakrájet
  • drůbeží vývar
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2x ½ petržele
  • 2x ½ mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • 6 kuličky celého pepře
  • bílý pepř
  • sůl

1. Řízky rozklepat, opepřit, málo osolit.
2. Na maso položit plátek šunky, plátek sýra, posypat petrželí, zabalit.
3. Máslo rozpustit na pánvi, závitky 2 minuty osmažit.
4. Maso dát do pekáče, podlít vývarem, přidat 1 lžičku másla, ½ mrkve, ½ petržele 2 kuličky celého pepře
5. Dát do trouby rozehřáté na 220°C na 15 minut, snížit teplotu na 190°C, péct 15 minut.

Bešamel ochucený:
Do kastrolu přidat mouku, opražit, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, pak vývarem.
Přidat petržel, mrkev, pepř, česnek, cibuli, několik drobně krájených hub, vařit 45 minut, dolévat vývar.   

Sýrová omáčka s houbami

  • ½ l bešamelu
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra
  • 200 g nivy, nastrouhat
  • 200 g žampiónů nebo jiných tvrdých hub, nakrájet na silnější plátky, když jsou, tak přidat kousky lišek
  • špetka tymiánu
  • 2 lžíce másla

1. Na pánvi rozpustil 1 lžíci másla, přidat houby, osmažit.
2. Do bešamelu vmíchat sýry, houby, tymián, zahřívat, nevařit.
3. Vmíchat scezený výpek z pekáče, 1 lžíci másla.
Příloha: opékané brambory.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

Vytisknout

KUŘECÍ MASO SE SMETANOVOU OMÁČKOU

 

  • 500 g kuřecích prsou, nakrájet na kostičky, smíchat maizenou
  • 250 ml smetany
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžička cukru
  • cibule, drobně nakrájet
  • žlutá paprika, nakrájet na kostičky
  • pórek, nakrájet na kolečka
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku
  • bazalka
  • oregáno
  • 2 dcl drůbežího vývaru
  • ¼ citrónu, šťáva
  • sádlo na smažení
  • sůl
  • pepř

1. Na pánvi rozpustit 1 lžíci sádla, osmažit kuřecí maso.
2. Osmažit papriku, cibuli, česnek, přidat bazalku, oregáno, sůl, cukr, pepř, víno, zredukovat.
3. Přidat rajčata, citrónovou šťávu, vývar, dusit 10 minut.
4. Přidat smetanu, pórek, provařit.
5. Přidat maso. Prohřát.
Příloha: vařená rýže, penne, bageta.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

KUŘECÍ NOHY (SPODNÍ ČÁST) NA ČERVENÉM VÍNĚ

  • 8 paliček bez kůže
  • 1 lžíce drobně nakrájeného špeku
  • 1 lžička másla
  • 1 cibule, rozpůlit, nakrájet na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit dužinu, drobně nakrájet
  • 3 dcl červeného vína
  • 4 dcl drůbežího vývaru
  • bazalka
  • provensálské koření
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu, osmažit špek, přidat máslo, maso, opékat při střední teplotě 8 minut, maso vyjmout.
2. Přidat cibuli, osmažit, přidat víno, zredukovat na 1/3, přidat rajčata, koření, česnek, promíchat, provařit, přidat vývar, maso, dusit 25 minut, odkrýt a mírně zredukovat.
Příloha: šťouchané brambory, opečené brambory, rýže.
Víno: Zweigeltrebe, Morávia.

Vytisknout

KRŮTÍ PRSA A SÝROVÝ VELUTE

½ prsa krůty, nakrájet na vyšší plátky
2 lžíce sádla
1 mrkev, drobně nakrájet + kousky mrkve
1 petržel, drobně nakrájet + kousky petržele
1/8 celer, drobně nakrájet + kousky celere
1 cibule, drobně nakrájet
¼ cibule
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl hovězího vývaru
3 dcl mléka
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
¼ lžičky muškátového květu
2 bobkové listy
3 trojúhelníčky měkkého sýra
1 lžička tymiánu
1 lžička provensálského koření
1 lžička bazalky
pepř
sůl

Udělat bešamel: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zředit mlékem, následně vývarem.
Scedit, do dalšího kastrolu, přidat kousky mrkve, celeru, petržele, ¼ cibule. Provařit 30 minut. Scedit, dochutit pepřem, solí
V trošce omáčky rozmíchat sýr a přidat do omáčky. Provařit.
Na pánvi rozehřát sádlo, osmažit prudce plátky masa. Vyndat maso na talíř.
Na pánev do výpeku dát drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, udělat základ, přidat zbylé koření.
Přidat maso a dusit na každé straně 8 minut, podlévat jen bílým vínem.
Vyndat maso na talíř, základ rozmixovat.
Na pánev přidat bešamel, rozmixovaný základ, provařit.
Dochutit pepřem, solí.  
Prezentace: Maso nakrájet na proužky položit na penne a přelít omáčkou.
Příloha: Penne, šťouchané brambory, vařená rýže.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

Doporučujeme