• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MEDOVÁ SLADKO-KYSELÁ KŘIDÉLKA

3 lžíce medu
1 červená paprika, drobně nakrájet
1 lžička octa

  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 5 lžic šťávy z ananasového kompotu
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 600 g smažených křidélek
  • sůl

1. Smíchat med, pepř, ocet, citrónovou šťávu, ananasovou šťávu, česnek, sůl, přelít přes křidélka.
2. Přelít kuřecí křidélka a péct v zakrytém pekáči v troubě při 180°C 15 minut.

Vytisknout

DRŮBEŽÍ JÁTRA V CHILLI OMÁČCE

 

  • 500 g drůbežích jater, nakrájet na malé kousky
  • 1 středně velká červená cibule, drobně nakrájet
  • ½  pórku, nakrájet na tenká kolečka
  • 1 sáček zrn sterilované kukuřice
  • 1 červené fazole v chilli omáčce
  • 1 nakládaná kapie, nakrájet na proužky
  • 100 ml šlehačky
  • 1 lžíce worcesteru (nebo sojové omáčky)
  • 1 lžíce chilli kečupu
  • 1 lžička gustinu
  • 1 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

1. V pánvi rozehřát sádlo, přidat játra, osmažit.
2. Přidat nadrobno nakrájenou cibuli, přidat worcester, zakrýt, dusit.
3. Přidat kukuřici, fazole s omáčkou, kapii nakrájené na proužky.
4. Přidat šlehačku, chilli kečup, škrobovou moučku, promíchat.
5. Ochutit pepřem a solí, posypat pórkem.
Příloha: osmažený bílý chléb.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Vytisknout

KUŘECÍ JÁTRA SE ŠPENÁTEM A ČESNEKEM

  • 8 kuřecích jater
  • mléko
  • 2 stroužka česneku, nakrájet na tenké plátky
  • 4 tenké plátky chleba
  • 2 lžičky másla
  • sádlo na smažení
  • 200 g žampiónů nebo hřibů
  • 100 g špenátových listů
  • pepř
  • sůl

1. Játra namočit na 24 hodin do mléka.
2. Chleba namazat máslem z obou stran, osmažit.
3. Osmažit játra, když jsou opečená, přidat lžičku másla a posolit.
4. Otřít pánev přidat lžičku másla, osmažit 6 minut houby, přidat česnek a špenát, osolit, opepřit, 4 minuty dusit.
Prezentace: játra nakrájet na plátky a dát na opečený chleba, přidat houby se špenátem.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Vytisknout

ŠVESTKY S JÁTRY OBALENÉ SLANINOU

  • kuřecí játra
  • máslo na smažení
  • sušené švestky, bez pecek, na 12 hodin namočit do silného čaje
  • slanina, na delší proužky
  • bílý pepř


1. Kuřecí játra krátce osmažit na másle, uvnitř musí zůstat růžová, protože se budou ještě tepelně upravovat. Osmažená játra posypat bílým pepřem.
2. Do sušené pecky dát kousek jater a švestku zabalit do plátku slaniny, propíchnout párátkem.
3. Dát na pekáč a v troubě péct 6 minut při 180°C.

Vytisknout

NÁDIVKA S TURMERIKEM A ŠALVĚJÍ

  • 2 hrnky rýže basmati
  • 0,5 l drůbežího vývaru (masox)
  • 1/8 drobně krájeného celeru
  • 1 stroužek česneku, drobně nakrájet
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrnek mandlí, rozdělených
  • 2 lžičky turmeriku
  • 4 lžíce másla
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 lžíce másla
  • ½ lžičky šalvěje
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat rýži a míchat, až začne praskat.
2. Přidat celer rýži, cibuli, česnek, šalvěj, turmerik, promíchat
3. Přidat víno, když se odvaří, přidat hrozinky a ořechy.
4. Postupně přilévat vývar, podle toho jak se odpařuje, vařit 20 minut, nechat vychladnout, pak vmíchat 2 lžíce másla.

Doporučujeme