• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RYBA S CIBULOVOU OMÁČKOU S VÍNEM (kapr, tloušť, lín, pstruh, atd.)

  • 2 poloviny kapr, stažené kůže
  • 3 dcl rybího vývaru
  • 3 větší cibule, drobně nakrájet
  • bílé víno (lze vynechat)
  • 2 lžíce másla
  • šťáva z poloviny citrónu
  • pepř
  • sůl

1. Maso osolit, opepřit.
2. Pekáč dát na plotnu, přidat máslo, rozpustit, přidat cibuli, osmažit, až začne hnědnout.
3. Přidat rybu, přilít víno, nechat odvařit, přidat citrónovou šťávu, vývar.
4. Pekáč dát do rozehřáté trouby a dusit 20 minut při teplotě 170°C.
5. Vyndat maso, scedit šťávu.
Víno: Ryzling vlašský, kabinet.

Vytisknout

KAPR DUŠENÝ NA SLANINĚ

  • 2,5 kg vykuchaného a upraveného kapra, nakrájet na porce
  • 0,5 l vývaru z ryb
  • 15 dkg slaniny, nakrájet na malé kostičky
  • 2 cibule, nastrouhat
  • 1 lžička lahůdkové mleté papriky
  • zelená petrželka
  • sůl

1. Porce kapra vložit do vařícího vývaru a dusit 10 minut.
2. V kastrolu rozškvařit slaninu, přidat cibuli, osmahnout, přidat papriku, 2 dcl vývaru, přidat vařeného kapra, dusit 5 minut.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Vytisknout

KAPŘÍ MLÍČÍ SE ŽAMPIÓNY

1. Mlíčí povařit v osolené vodě, nesmí se přímo vařit, osušit.
2. Osmahnout na másle.
3. Položit na špenát.
4. Žampióny nakrájet na plátky, osmahnout na másle, dát na mlíčí.
5. Zalít bešamelovou omáčkou.
6. Posypat nastrouhaným sýrem, zapéct.

5a. Nebo s omáčkou nantua
- ½ l omáčky bešamel
- ½ l rybího (račího) vývaru
- 1 dcl husté metany
- 1 lžíce másla (račího)
- ½ dcl koňaku
- bílý pepř
Pak, ale bez sýra a nezapékat.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

Vytisknout

UZENÉ FILETY RYBY S KOPREM A PAŽITKOU

  • 4  uzené filety ryby

Zálivka

  • ½ hrnku pažitky, drobně nakrájet
  • ½ hrnku kopru drobně nakrájet
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • bílý pepř

1. Zálivku smíchat.
2. Položit 2 filety do mísy, přelít polovinou zálivky, přidat další dva filety, přelít zbytkem zálivky.
3. Zakrýt fólií dát na 3 hodiny vychladit.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Sauvignon.

Vytisknout

KAPŘÍ MLÍČÍ

1. Mlíčí povařit při mírném varu 5 minut v osolené vodě, osušit.
2. Osolit, opepřit, obalit v hladké mouce, osmažit na másle.
Prezentace: mlíčí vložit do mísy, pokapat citrónovou šťávou, posypat petrželí.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Doporučujeme